Uutiset

21.04.2019 klo 10:44

Perhepartioon??

Toukokuussa aloitetaan tulevan mietiskely. Jos sinua kiinnostaa nähdä, millaista perhepartio on Hirvenhiihtäjissä ja...

01.04.2019 klo 19:28

Lähde mukaan reissuun!

Lähde mukaan reissuun! Hollolan Hirvenhiihtäjät matkaa Tampereelle partioparaatiin 5.5. Linja-auto lähtee...

15.03.2019 klo 19:31

Johtatulien ilmoittautuminen on alkanut - Kassarotan terveiset

JOHTAJATULET HÄMEENLINNAN EVOLLA 30.8.–1.9.2019 Johtajatulet on ainutlaatuinen johtajuusseminaari, joka...

23.02.2019 klo 20:16

Hollolan hirvenhiihtäjät toivottaa hyvää muistelemispäivää!

HHH vietti muistelemispäivää jo 19.2. pikku-tiilijärven ympäristössä. 49...

21.02.2019 klo 09:55

60v juhlailtanuotio 24.2

Talviretkeilyn ABC Talvijuhlaleirillä


Hollolan Hirvenhiihtäjien vuoden 2019 juhlaleiri järjestetään hiihtolomalla. Talviolosuhteissa retkeily on toki hirvenhiihtäjille tuttua entuudestaan, mutta useamman päivän leiri on kuitenkin hieman eri asia kuin viikonloppuretki. Talvileiriä ei tarvitse kuitenkaan pelätä, samat periaatteet pätevät siellä kuin esim. aikaisempina vuosina talvella järjestetyllä lippukuntaretkelläkin.

Tuosta ilmoittautumaan > www.kuksaan.fi/24809 < Tuosta ilmoittautumaan

Talviretkeily saattaa herättää voimakkaitakin tunteita puolesta ja vastaan, koska usein kuvitellaan, että se vaatii todella hyviä varusteita. Todellisuudessa talviretkeily on kivaa ihan yksinkertaisillakin varusteilla. Kerrospukeutumisella on märkien varusteiden vaihtamisella kuiviin pääsee jo todella pitkälle.

Kevään, kesän ja syksyn retkiin verrattuna talviretkeilyssä ratkaiseva ero on lämpötila. Ilmastomuutoksesta huolimatta talvisaikaan Suomessa on yleensä kylmä. Pakkanen ja lumi ovat haasteita, eivät esteitä. Oikeanlaisilla varusteilla ulkona retkellä tai leirillä kyllä selviytyy talvellakin.

Oikeanlainen pukeutuminen suojaa paitsi kylmältä, myös tuulelta (joka tehostaa pakkasen purevuutta) ja kosteudelta (lumi tai vesisade). Avainasemassa ovat kerrospukeutuminen, hyvät jalkineet sekä päähine ja käsineet.

Jalkineet
Hyvät jalkineet ovat lämpimät ja suojaavat jalkaa kosteudelta. Pakkasella jalkineet eivät kastu lätäkössä, mutta sulava lumi saattaa silti kastella kenkiä. Paitsi lumi, myös jalkojen hikoilu tuo kaikilla kosteutta kenkiin, tästä syystä kenkien kuivatuksen pitää onnistua retki- ja leiriolosuhteissa, etenkin pitemmällä leirillä. Huopavuoriset kumisaappaat (sopivan väljät, jotta jalka mahtuu hyvin myös villasukan kanssa) on hyvä valinta talvisiin olosuhteisiin, mutta huopavuoren tulee ehdottomasti olla irrotettava! Myynnissä on myös talvikumisaappaita, joissa huopavuori on liimattu saappaaseen, niitä on mahdotonta kuivattaa retkiolosuhteissa. Irrotettavat huopavuoret voi ripustaa kaminatelttaan tai sisätiloihin lämpimään kuivumaan, samoin esim. Kuoma-kengät kuivuvat kohtuullisessa ajassa. Vaelluskengät toimivat hyvin sulan maan aikaan, mutta niitä ei ole usein suunniteltu pakkaskeleihin ja niiden pohja saattaa olla yllättävän liukas pakkaskelillä. Vaelluskengät ostetaan usein aika napakkaa kokoa, jolloin kengät tukevat jalkaa hyvin kävellessä. Tällöin kenkään ei mahdu villasukkaa, tai kenkä puristaa villasukan kanssa käytettynä. Liian pieni kenkä ei lämmitä, vaikka se muuten olisikin suunniteltu talveen. Hyväkin kenkä saattaa tuntua kylmältä, jos sen pohjan lämmöneristävyys on huono. Pohjan kautta tapahtuvaa lämmönhukkaa voi estää huopa-pohjallisilla tai vastaavilla, niillä saa tavallisistakin talvikengistä välittömästi lämpöisemmät. Pohjallisia lisättäessä tulee toki huomioida, ettei kenkä ala pohjallisen kanssa puristamaan.

 


Kerrospukeutuminen
Kerrospukeutuminen on tärkeää kaikkina vuodenaikoina, mutta sen tärkeys korostuu talvella ulkoillessa. Kerrospukeutumisella tarkoitetaan sitä, että yllä on useita vaatekerroksia, joita vähentämällä tai lisäämällä saadaan sopiva varustus kulloiseenkin lämpötilaan ja toimintaan.

Aluskerraston on hyvä olla tekninen tai vastaava, puuvilla on huono materiaali aluskerrastossa. Tekninen aluskerrasto johtaa hikoillessa (kaikki hikoilevat) syntyvän kosteuden pois iholta, jolloin iho ja aluskerrasto pysyy lämpöisenä. Puuvillainen aluskerrasto ei johda kosteutta välikerrastoon, jolloin aluskerrasto pysyy nihkeänä/kosteana ja kylmänä.

Sukissa, samoin kuin aluskerrastossa, materiaalin tärkeä tehtävä on siirtää kosteutta pois iholta. Samasta syystä puuvillasukat on huono valinta talviretkeilyyn. Urheilusukissa materiaali on usein paremmin suunniteltu retkeilyyn. Sukkia voi olla useammat jalassa, villasukilla saadaan lämmöneristävyyttä lisättyä. Villasukat ja saappaiden huopavuoret säilyttävät lämmöneristävyyternsä myös hieman kosteina. Sukkia (ja villasukkia) kannattaa ottaa retkelle mukaan useammat, sillä ne menevät pieneen tilaan ja kuivat sukat vaihtamalla saa välittömästi lämpöisemmän olon (ja sitä myöten paremman fiiliksen).

Väliasuun sopii hyvin esim. villa, fleece tms. ilmava ja lämpöä eristävä materiaali. Väliasuja voi olla useampia, esim. fleece, villapaita, villahousut, 3 x kalsarit jne. Väliasuja lisäämällä, vähentämällä ja vaihtamalla saadaan sopiva lämpötasapaino pidettyä erilaisissa lämpötiloissa ja erilaisessa toiminnassa (liikutaanko vai ollaanko enemmän paikallaan).

Päällysasun on hyvä olla tuulenpitävä ja sellainen, joka ei kerää lunta, koska sulava lumi kastelee niin päällystakin ja -housut kuin kengätkin. Pakkaskelillä Gore-Tex -tai muu kalvo ei ole välttämätön, mutta suojasäällä ja sateella siitä on toki hyötyä. Päällysasun on hyvä olla riittävän väljä, jotta sinne mahtuu tarvittaessa lisäkerroksia vaatetta alle. Vetoketjulliset tai muuten suljettavat taskut niin housuissa kuin takissa vähentävät lumen kertymistä taskuihin, se sulaa sinne väistämättä jossain vaiheessa. Vaelluksella, hiihtäessä ja vaikkapa kisoissa kannattaa ottaa reppuun taukotakki, jonka voi laittaa tauon tai tehtävän suorittamisen ajaksi päälle ja liikkeelle lähtiessä taas laittaa reppuun.

Päähine, hanskat ym. valitaan pakkasen, tuulisuuden ja aktiviteetin mukaan. Pään kautta haihtuu merkittävästi lämpöä, joten ohuemmalla pipolla voi jäähdyttää liikunnan aikana ja paksummalla päähineellä taas varmistaa ettei pää palellu paikallaan ollessa. Huppu ja kauluri tms. suojaavat kaulaa ja niskaa paitsi viimalta, myös lumelta. Villalapaset ovat lämpöiset, mutta niistä tuulee läpi ja niihin tarttuu lumi. Rukkaset ovat yleensä lämpöisemmät kuin hanskat, mutta vastaavasti hanskoilla on usein parempi toimia. Ns. lobster-hanskat ovat hanskojen ja rukkasten välimalli. Toimiva vaihtoehto on myös pukea ohuemmat kangassormikkaat talvirukkasten sisään. Tällöin kädet pysyvät lämpöisinä rukkasten sisällä, mutta tarvittaessa sormikkaiden kanssa pystyy toimimaan hetken aikaa kätevämmin.

 
Yöpymisessä talviolosuhteissa tulee ottaa huomioon muutama seikka. Talvileirillä nukumme lämmitetyissä puolijoukkueteiltoissa, joten talvimakuupussi ei ole välttämätön vaan kolmen vuoden ajan pussi on enemmän kuin riittävä. Kolmen vuodenajan pussi tarkoittaa sellaista makuupussia, jonka comfort-lämpötila menee hieman pakkasen puolelle, jolloin maasta hohkaava kylmyys tai kaminan hetkellinen sammuminen ei unta haittaa. Leiriolosuhteissa ei tarvitse useinkaan miettiä painoa tai pakkauksen tilavuutta, jolloin esimerkiksi kahden makuupussin yhdistelmällä saadaan jo lähes talvimakuupussia vastaava yhdistelmä.

Makuualusta on lähes yhtä tärkeä kuin makuupussi, koska kaminan lämpökään ei auta routaisesta maasta hohkaavaa kylmää vastaan. Makuualustoja on useaa sorttia (solumuovi tai ilmatäytteinen) ja mieltymykset vaihtelevat riippuen keneltä kysytään, mutta hyvän ja lämpimän yhdistelmän saa käyttämällä kahta paksua solumuovista makuualustaa päällekkäin. Vilukissoille lisälämpöä tuo esimerkiksi avaruushuopa, jonka voi levittää makuualustojen alle heijastamaan kylmää pois. Pelkkä ilmatäytteinen makuualusta ei yleensä ole lämpöä eristävä ja se tuntuu siksi kylmältä.

 

T. Kolme kovaa J


 


Takaisin