Uutiset

19.05.2020 klo 19:55

Johtajaneuvoston muistio ja ohjeita kolon avaimista

Johtajaneuvoston muistio löytyy nettisivuilta sekä tästä ! Ryhmänjohtajille on saapunut lippukunnanjohtajat...

17.05.2020 klo 12:09

Alkupamaus 2020

Tervetuloa kaikki HHH:n jäsenet samoajista aikuisiin ALKUPAMAUKSEEN 7.-8.8.2020 B-P majalle Siikaniemeen! Jos korona suo niin...

07.05.2020 klo 15:16

Hollolan Hirvenhiihtäjien toiminta keväällä ja kesällä 2020

TIEDOTE Suomen partiolaiset julkaisi 6.5.2020 tarkennuksia linjauksiin koskien partiotoiminnan jatkumista valtakunnallisesti koronapandemian...

20.05.2020 klo 15:54

Hollolan Hirvenhiihtäjien omat geokätköt

Hollolan Hirvenhiihtäjien omat geokätköt Olemme piilottaneet Tiilikankaan ja Hollolan kirkonkylän alueille lippukuntamme...

12.05.2020 klo 12:17

Etäpartiota HHH:ssa

Vaikka partiotoiminta on tällä hetkellä fyysisesti taolla ei se tarkoita suinkaan sitä, että toiminta kokonaan...
Hirvenhiihtäjiä erämelonnan SM-kisoissa

 

 

KISAKERTOMUS ERAMELONNAN SM-KISAT 26.-27.5.2019

JOUKKUE: PARANOIDIT OPTIMISTIT

JOHANNA SANOJA / JANNE RISTOLAINEN

Muutaman vuoden mielessa uinunut ajatus erämelontakisoihin osallistumisesta toteutui Parkanossa, kun saatiin satunnaispartiolaisesta ja entisestä lippukunnanjohtajasta joukkue kasaan. Kilpasarjassa melontamatkalle tuli pituutta noin 45 kilometriä eeppisen kauniita järvi- ja jokireittejä, muun muassa Aurejärven ja Vahojärven alueilta. Seitsemisen kansallispuisto näytti komeat puolensa, ja meloessa kohdattiin lokkien lisäksi joutsenia, yksi telkka sekä kymmeniä telkänpönttöjä. Leireillä on tullut melottua silloin tällöin, mutta uskaltauduttiin silti kokeilemaan mitä kilpailu vesillä tuo tullessaan. Tämä Suomen Melonta- ja Soutuliiton seka Suomen Ladun vuosittain eri paikkakunnalla toteuttama kilpailu on jälkikäteen ehdottomasti suositeltava, ja partiolaisten taidoilla on kisassa hyvat pärjäämisedellytykset!

Osallistuimme HHH:n kajakkikaksikolla, jonka saimme kayttöön Rankiselta. Kolmen tunnin ajomatkalla Hollolasta Parkanoon ehti hyvin kaydä melonnan tekniikkateoriaa lapi, ja sopia taktiikasta mm. bonusrastien suhteen (bonusrasteja kolme: haimme yhden). Yhteensa meitä oli 28 partiota, kajakki yksikkö tai —kaksikko, tai inkkarikanootti luokissa; kilpasarjassa tai retkisarjassa. Tätä reilun viidenkymmen osallistujan kilpailua oli toteuttamassa yli 100 Parkanolaista, ja kannustavat sekä kärsivalliset talkoolaiset ansaitsevatkin suuret kunnioittavat kiitokset.

Itse kilpailu koostui melottavan matkan lisäksi 24 rastista, joissa koeteltiin sekä tietoa, etta kädentaitoja mm. perinteisen linnunpömtön rakennustehtävän muodossa. Suunnistus ja ensiaputaidot olivat tärkeitä hallita. Vesipullot ja eväät olivat aukkopeitteen alla pakattuina, piti muistutella itseä riittävästä tankkaamisesta. Meillä oli mukana viimeisimmastä Retki -lehdesta (2019/4) löydetyn ohjeen mukaan itsetehtyjä energiapitoisia kookospalloja seka myslipatukoita (joka kisan aikana oli enemmän muotoa myslimuru). Koko lauantain satoi, ja meidän joukkue reteesti treenasi uintia ja kaluston kelluvuutta kaatumalla heti kakkosrastilla! Olikin yllättavän vaikea rantautua kivikkoiseen paikkaan, pikku aallokossa, ja hakea tasapainoa kiikkeraan kajakkiin kun toisen pitäisi nousta maihin. Eipä tarvinnut jännittää kastumista, tai aukkopeitteen vuotamista enää. Äärimmäisenä luksuksena SPR tarjoili kuumaa mehua muutamilla rasteilla.

Yörastille saavuttiin puolenyön tuntumassa. Matkantekoa hidasti muutamat maakuljetukset kilpailun aikana, silla paikoin vesi oli liian matalalla tai majava oli tehnyt tuhojaan niin ettei melonta ollut turvallista. Silloin kiskottiin kajakki rannalle, ja kannettiin tai kuljetettiin pyörilla järjestäjien ilmoittamaan turvalliseen pisteeseen. Tässakin kilpailun henki oli huipussaan, sillä raskaimmat siirtymiskohdat hoidettiin hienosti yhteistyössa — kannettiin kaikkien kajakit maaylitysten yli yhdessä ja kaikki jaksoivat yörastille saakka, ja pääsivat turvallisesti perille. Ykkösrastilta mukaan saadusta pajukepistä piti yörastilla valmistaa kaksi pajupillia. Lisäksi tuli käydä suunnistamassa, tehdä ruokaa ja pystyttää majoite. Joukkueemme päätyi tiukan taktisen neuvonpidon jälkeen suunnistuksen väliin jättämiseen, ja satsasi edes muutaman tunnin yöuneen. Pajupilli valmistui pastan kiehuessa. Onneksi vaihtovaatteet ja makuupussit oli säilyneet kuivina, vaikkakin koko päivan märissa vaatteissa olo aiheutti sen verran vilunväristyksiä että päädyttiin levittamään ensiapulaukusta avaruuspeite tunneliteltan pohjalle. Noin 3h unta, aamupala + leiri kasaan, kamat kajakkiin ja 8:30 kilpailu jatkui viimeisten rastien verran, kohti maalia — ja SAUNAA!

Vinkit eramelontakisaan osallistujalle:

-  Muista kommunikoida; kajakissa takana ei näkyvyys ole yhtä hyvä (huom. kivet, aallot, lokinpesät), eikä edessä tiedä mitä takana tapahtuu. Helpottaa erityisesti tasapainon pitoa, kun tietää mitä kaveri tekee.

-  Treenaa aukkopeiton laittoa. Hankala kuminauhan venyttäminen voi luoda matkantekoa hidastavan turhauttavan haasteen.

-  Kiinnitä huomiota energiaan, välipalojen tasaiseen tankkaamiseen, ja riittävään vedenjuontiin. Pidä huolta etta kaveri juo ja syö myös.

- Jos kajakissa on peräsin, testaa sen toiminta ja poljinten asento jo maalla ennen kisaa. Harkitse myös tarvitsetko varaosia mukaan?

- Varaudu kajakin kaatumiseen. Koeta pakata huolellisesti, ja tarvittaessa kiinnittää tavarat etteivät ne lähde veden mukana pitkin jokea tai järveä, tai ainakin etta kaikki irtaimisto kelluu.

Erästä varsin tunnettua päijäthämäläistä partiovaikuttajaa lainaten, oppi tulee epämukavuusalueella! Kuka lähtee ensi vuonna mukaan?

Lisatietoja voit katsoa http://www.eramelonta.fi

 

Kuvia kaksikon reissuta voit tsekata täältä!

 


Takaisin